Ett år i Svenska Weightpullklubben

Nu har jag snart varit medlem i föreningen i ett år. Det har varit ett år fyllt av lärdomar, ny kunskap, ny inspiration, några nya vänner
– och en liten gnutta engagemang!

Jag heter alltså Jeanette Åman, är 46 år och bor numera i Hassela, i Hälsingland. Här lever jag tillsammans med min amerikanska bulldog Harry, lite drygt två år gammal, och han är min första hund som jag faktiskt verkligen kan satsa på weighpullen som en tävlingssport med, varför jag kände att nu ville jag bli medlem och kanske även engagera mig lite!

Jag och Harry

Dock är det rätt knepigt att engagera sig och göra någon fysisk nytta när man bor så långt ifrån där allt händer, varför jag valde att engagera mig i föreningens hemsida – något jag tyckt varit jättekul! Kanske upplever jag att det är svårt att få övriga medlemmar att engagera sig i en del saker när jag efterlyser det, och jag har inte riktigt fått grepp om vad det kan bero på, men det kanske ger sig i framtiden. 🙂
(Och har ni åsikter eller önskemål om den så är det bara att höra av sig till mig, sådant tas emot med stor tacksamhet)

Det här året har gett mig nya bekantskaper och några nya vänner. Det kommer jag alltid vara glad och tacksam för.
Jag har lärt mig att weightpullfolket är ett engagerat och passionerat folk som brinner för sin sport – och att åsikterna om hur saker kan eller ska göras, kan gå mycket vitt isär. Som nykomling är det lätt att bli lite förvirrad och undra vad som är rätt och vad som är fel, om något alls är fel – det kanske bara är olika sätt att träna och utöva sporten på? Eller?
Ska jag lyssna på den som hållit på i 20 år – eller den som hållit på i 2?

Det är svårt att veta vem man ska lyssna på ibland.
Tursamt nog har Harry bättre koll på den biten i alla fall. 🙂

Jag må ha stora kunskapsbrister när det gäller dragweight och weightpull som sport – däremot har jag rätt stora kunskaper i hundars beteenden, kroppsspråk, inlärningspsykologi – och jag har (tyvärr) ett mycket vant och vältränat öga för normala eller avvikande rörelsemönster hos hundar. Så jag har kunnat ta mina egna kunskaper om övriga bitar, och lägga ihop det med tips och råd jag får inom weightpullsporten, och på så sätt kunnat avgöra vad som verkar rätt och fel. Det känns tryggt för min del!

Jag har under detta år lärt mig att det finns många människor som varit med länge, som har mycket bra erfarenheter och verkar kunna det mesta som finns att kunna om sporten och sådana är guld värda för nykomlingar som jag, som har massor att lära.
Däremot upplever jag att det faktiskt saknas kunskap om de andra bitarna – bitar som allmän inlärningspsykologi, belöning och motivation, hundens beteende och kroppsspråk och även (vilket känns ganska viktigt) kunskaper om hundars normala kontra avvikande rörelsemönster samt hundars sätt att dölja eller kompensera ett problem.
Och spontant känner jag att det borde vara viktiga och prioriterade områden inom sporten.

Men det är det som gör mig så glad och peppad! Här finns alltså en massa människor med mycket hög kunskap och erfarenhet om sånt jag inte vet något alls och vill lära mig – kanske betyder det här att jag kan ha något att erbjuda i utbyte? Jag inte bara jag menar jag förståss, utan mer – är det inte så en bra förening ska fungera? Att alla medlemmar har något att ge och ta, och på det sättet kan bidra med att göra föreningen ännu mer rik på kunskap?
Jag är säker på att vi har många medlemmar med olika kunskaper som skulle kunna gynna föreningen, för weightpull handlar, eller borde handla, om så mycket mer än just sportens utförande.
Så känner i alla fall jag, och i hemlighet hoppas jag väl att åtminstone någon eller några andra resonerar likadant.

Det har alltså varit ett händelserikt, lärorikt, intressant och kanske lite omtumlande första år för min del, men jag är glad att ha hittat hit och ser fram emot framtiden!

Tja, nej, det var väl bara det jag ville säga för tillfället, tack för ordet och ha en fin avslutning på denna söndag kväll!
/Jeanette Åman

Fråga eller åsikt? Dela den gärna här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: