Ordföranden om tävlingssäsongen 2019

Årets rookie, Asker, APBT
Med motiveringen: ”Både handler och hund är helt nya inom sporten. De har påvisat mognad och följt sin plan till punkt och pricka på varje tävling de deltagit. Detta har resulterat i imponerande resultat och inte ett enda misslyckat drag trots bra placeringar i en mycket konkurrenskraftig viktklass. ”

Oh la la, då har ytterligare en weightpullsäsong börjat närma sig sitt slut. Endast EWPAS EM i Tjeckien om några veckor är kvar på några ekipages tävlingskalender. Därför tänkte jag här dela med mig av mina tankar över säsongen 2019. Och jag, jag är Johan Cato, ordförande i SWK.

Som arrangör blev det här en betydligt tuffare säsong än förväntat; när säsongen startade så stod vi (SWK) helt plötsligt utan banor att arrangera våra tävlingar på. Där det planerades att byggas en bana för årets tävlingar gick inte avtalet ihop och vi var tvingade att hitta andra lösningar. Som tur var så hade Weightpull Göteborg valt att arrangera två tävlingar under året och detta räddade säsongen tycker jag, trots att vi ändå fick till två väldigt bra tävlingar utöver dessa.

Den svenska tävlingssäsongen startade alltså i Göteborg i maj med en, som vanligt, mycket bra arrangerad tävling av Weightpull Göteborg. En dirtbana som alltid bjuder på bra tävling och roliga klasser. Antagligen det största startfältet i Sverige för året, med några nya ekipage som alla visade att de var väl förberedda på att börja tävla. Som vanligt i Göteborg så var det flera tävlande från Norge, vilket alltid är väldigt kul!

Andra tävlingen för året gick av stapeln i Veddige. Den här gången inomhus på matta. Trots att det är ovanligt med tävlingar på matta så var det många hundar som imponerade stort, men också några som blev ställda av underlaget och inte riktigt lyckades prestera på den nivån som deras ägare/handlers förväntat sig. En väldigt rolig detalj med den här tävlingen var att Svenska Weightpullklubbens första hedersmedlem fick sitt medlemskap, Sivert är således SWK’s första hedersmedlem. Efter den här tävlingen upplevde vi tyvärr en del otrevligheter på sociala medier gällande några deltagare. Jag vill även här påpeka att alla domarbeslut och regeltolkningar är upp till domarna och EWPL, alltså inte arrangören oavsett vem detta är. Det är verkligen hemskt tråkigt att en del personer inte kan acceptera detta och då måste bete sig på ett olämpligt sätt. Jag ska inte fastna i det nu, men vill påpeka att vi alla behöver tänka en extra gång innan vi kräker ur oss något om saker vi inte riktigt har full koll på.
På den här tävlingen testade vi för första gången att själva live-streama evenemanget på youtube, efter lite strul så fungerade det helt ok och det var väldigt kul att vi lyckades lösa detta.

Sen var det dags för räls i Stockholm och vilken tävling det blev! Men först och främst vill jag skicka ett stort tack till Sivert som hade lagt ner en herrans massa tid och energi på att få till den här tävlingen! Nu till själva tävlingen som alltså gick på räls med en helt ny matta som genererade ett väldigt bra grepp. Detta gav i sin tur upphov till ett rekordregn av sällan skådat slag. Jag vet inte riktigt hur många personbästa som slogs, men många var det kan jag lova. De “officiella” EWPL-rekorden som slogs var iaf Most Weight Pulled (MWP) i både lättvikts och tungviktsdivisionen samt Most Pound for Pound (P4P) i både lättvikts och tungviktsdivisionen. Så nuvarande rekordinnehavare och rekord är:

P4P Lightweight: PII (TB) 137,12

MWP Lightweight: INCA (AMB) 2645kg

P4P Heavyweight: FLASH (AST) 78,91

MWP Heavyweight: CHANEL (BB) 4085kg

På vår youtube-kanal, Svenska Weightpullklubben, kan dessa rekord ses. Lite extra kul är att alla dessa hundarna är svenska, så detta är alltså inte bara nya EWPL-rekord. De är också nya svenska rekord! Inte nog med detta! Vi fick även se en hel del nybörjare på den här tävlingen. Riktigt kul att se så många debutanter på en och samma tävling. Att de alla var riktigt duktiga och väl förberedda gjorde ju inte saken sämre. detta är nog det jag är näst mest glad över, för mest glad över är jag över den enormt bra stämningen som fanns vid den här tävlingen. Stor kärlek till alla er som var på plats för att förgylla den här helgen!!

Näst sista tävlingen i Sverige för året avgjordes i Göteborg. Ännu en gång ett väl genomfört arrangemang av Weightpull Göteborg trots att vi i alla fall INTE hade tur med vädret den här gången. Vädret till trots så sattes det några nya banrekord vilket visar vilket jobb göteborgsgruppen hade lagt ner på banan inför den här tävlingen. Mycket bra gjort!

Sist men inte minst så var det dags för SM i Halmstad. Även i år var det rälsen som gällde, denna fantastiska flyttbara bana som Sivert byggt ihop gjorde det möjligt för oss att arrangera SM på en plats som annars hade varit helt omöjligt att hålla en tävling på. Många fantastiska resultat resulterade i dessa mycket välförtjänta Svenska mästare 2019

-10 PII (TB)

-15 SKILLA (SBT)

-20 BAZOOKA (SBT)

-25 PANSAR (SBT)

-30 INCA (AMB)

-37 OWE (AST)

+51 CHANEL (BB)

Ett fåtal av bilderna från SM i Halmstad.
Fotograf Angel Malm fd Wengelin

I ett försök att sammanfatta säsongen så måste jag säga att den blev bra! Självklart finns det en massa saker som behöver förändras och förbättras. Vi saknar fortfarande banor runt om i landet, och detta är nog det största problemet för weightpullen i Sverige just nu anser jag. Visst är det en lite andel av alla de som tränar som väljer att tävla, men generellt är det tävlingarna och de tävlande som driver sporten framåt.
I år har vi visat att vi kan samarbeta med varandra även om vi “tillhör” olika läger, detta hoppas jag att vi kan fortsätta med även 2020. Ensam är inte stark när det kommer till de här sakerna. Ju fler vi är som hjälps åt, desto mindre behöver varje enskild person bidra med och då kan man bidra med det man tycker är kul och är bra på!

Så stort tack för den här säsongen och jag hoppas att säsongen 2020 för sporten ytterligare framåt! Personligen kommer jag nu dra mig tillbaka och göra annat med mesta delen av min tid, men jag kommer finnas med i bakgrunden och stötta på de områden som jag tycker är kul.

Stort tack för mig!
/Johan Cato

Johan Catos Flash, under ett drag på SM i Halmstad
Fotograf Angel Malm fd Wengelin

Fråga eller åsikt? Dela den gärna här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: